Vrijhof Oostwaard

De veelzijdige functies van de voormalige kloosteruithof komen terug op Vrijhof Oostwaard, aan de Vecht bij Oud-Zuilen tussen Utrecht en Maarssen.

De moestuin zorgt voor groenten en vruchten van de bodem. Het voedselbos voor wilde gewassen, vruchten en hout. En de dieren zorgen voor de natuurlijke bemesting en begrazing van de weilanden. Alles staat met elkaar in verbinding in de vorm van circulaire landbouw. De gebouwen op het erf geven plaats aan de verwerking van de oogst, maar ook aan ontspanning, kunst en cultuur. Zo ontstaat een nieuwe plek voor stadslandbouw en voor de verbinding van stad en platteland.

Over ons

Hans Peek en Saskia van den Bosch wonen met hun drie kinderen sinds 2011 op boerderij Oostwaard. Hans is er ook geboren en opgegroeid. Net als zijn vader. Zijn grootvader is hier in 1924 begonnen als pachtboer met een gemengd bedrijf. Hans: “Als tiener tot in mijn eerste studentenjaren molk ik iedere avond de koeien en hielp ik volop mee in de melkveehouderij van mijn ouders.”


Voor een gezonde natuur, kleinschalige biologische landbouw, voedsel van dichtbij voor omwonenden en ruimte voor de beleving van kunst, cultuur en ontspanning.”

Hans


Wat willen Hans en Saskia?

“Sinds wij hier zijn gaan wonen zijn we begonnen met de aanleg van een meer biologisch-divers landschap. Voor een gezonde natuur, kleinschalige biologische landbouw, voedsel van dichtbij voor omwonenden en ruimte voor de beleving van kunst, cultuur en ontspanning. Dit doet recht aan de geschiedenis van deze plek aan de Vecht bij Oud-Zuilen en maakt dit cultuurhistorisch erfgoed toekomstbestendig.”

Wiltshire Horn op Vrijhof Oostwaard