Moestuin

Vrijhof Oostwaard begint in 2021 met een biologische en Skal-gecertificeerde moestuin. Geïnspireerd door de tuinen van de voormalige Sint-Stevensabdij, nu het Utrechtse Oudwijk. De nonnen van die abdij bezochten Oostwaard, hun kloosteruithof aan de Vecht bij Oud-Zuilen, om er ‘s zomers te recreëren. Hier werd ook hun voedsel verbouwd. Deze vroege vorm van stadslandbouw keert nu terug: een moestuin vol onbespoten, gezonde en biologisch-gecertificeerde groente, fruit, verse kruiden en bloemen. Geïnteresseerden kunnen hiervan gebruik maken door als oogstaandeelhouders zelf hun groenten vers te komen oogsten. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen bij de opbouw en het onderhoud.

Hoe werkt het?

Moestuin Oostwaard zal gaan werken met Community Supported Agriculture (CSA). Belangstellenden uit de omgeving kunnen zich inschrijven voor een oogstaandeel. Dit betekent dat je zelf wekelijks gedurende het groeiseizoen (het eerste jaar van mei t/m november) je groenten kunt oogsten. Een volwaardig groentepakket: biologisch, lokaal en gezond. Vers van het land zó naar je bord.

Voedsel van dichtbij in een systeem van circulaire landbouw – met mest van eigen schapen en kippen en bijen voor de bestuiving – is zeker een deel van de oplossing van het huidige landbouw- en klimaatprobleem. Bewoners Hans en Saskia zijn blij op deze manier de boerderij een nieuwe bestemming te geven:

“Deze vorm van landbouw levert biodiversiteit en goed voedsel op en brengt ook mensen bij elkaar om samen te genieten van de oogst.”

Meld je aan als Oogstaandeelhouder of vrijwilliger

De moestuinder

Peter Hundepool zal de tuin opzetten en verzorgen en de oogst begeleiden, samen met vrijwilligers. Hij is opgeleid aan de Middelbare tuinbouwschool te Rijswijk ‘Huis te Lande’, nu deel van het Wellant College. Later rondde hij een koksopleiding tot vegetarisch/veganistisch chef af. Als imker heeft hij vele stagiaires opgeleid en met imkerafdeling Zeeland onderzoekt hij volken die ziek zijn.

“We hebben elke week heerlijke, gezonde groenten aan de deelnemers kunnen leveren.”

Inmiddels volgt Peter ook de opleiding tot biologisch-dynamisch boer, tuinder en veehouder aan de Warmonderhof te Dronten, met stadslandbouw als keuzerichting en veeteelt als bijvak. In 2020 liep hij bij Moestuin De Haar in Haarzuilens stage onder leiding van tuinder Simone Visser.

Peter: “Bij Simone heb ik van januari tot december alle handelingen in de moestuin uitgevoerd. We hebben geweldige successen gehad en problemen snel kunnen herkennen en oplossen. We hebben elke week heerlijke gezonde groenten aan de deelnemers kunnen leveren. Dit ga ik op dit prachtige landgoed ook voor elkaar krijgen.”