Moestuin

Vrijhof Oostwaard is in 2021 met een biologische en Skal-gecertificeerde moestuin begonnen. Geïnspireerd door de tuinen van de voormalige Sint-Stevensabdij, nu het Utrechtse Oudwijk. De nonnen van die abdij bezochten Oostwaard, hun kloosteruithof aan de Vecht bij Oud-Zuilen, om er ‘s zomers te recreëren. Hier werd ook hun voedsel verbouwd. Deze vroege vorm van stadslandbouw is nu teruggekeerd op Vrijhof Oostwaard: een moestuin vol onbespoten, gezonde en biologisch-gecertificeerde groenten, fruit, verse kruiden en bloemen. Geïnteresseerden kunnen hiervan gebruik maken door als oogstaandeelhouders zelf hun groenten vers te komen oogsten. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen bij het onderhoud van de tuin.

Hoe werkt het?

Moestuin Oostwaard werkt volgens het principe van Community Supported Agriculture (CSA). Belangstellenden uit de omgeving kunnen zich inschrijven voor een oogstaandeel. Dit betekent dat je zelf wekelijks gedurende het groeiseizoen (het eerste jaar van mei t/m november) je groenten kunt oogsten. Een volwaardig groentepakket: biologisch, lokaal en gezond. Vers van het land zó naar je bord.

Voedsel van dichtbij in een systeem van circulaire landbouw – met mest van eigen schapen en kippen en bijen voor de bestuiving – is zeker een deel van de oplossing van het huidige landbouw- en klimaatprobleem. Bewoners Hans en Saskia zijn blij op deze manier de boerderij een nieuwe bestemming te geven:

“Deze vorm van landbouw levert biodiversiteit en goed voedsel op en brengt ook mensen bij elkaar om samen te genieten van de oogst.”

Meld je aan als Oogstaandeelhouder of vrijwilliger

De moestuinder

Liesbeth Verhoef:

“In 2021 heb ik de opleiding Agro-Ecologie op de Ommuurde Tuin te Renkum gevolgd. In datzelfde jaar heb ik op Vrijhof Oostwaard onder leiding van Peter Hundepool stage gelopen en deze heb ik in 2022 afgerond. 

Het is mijn passie om verse groente en kruiden te telen volgens de principes van de agro-ecologie: De bodem voeden met compost en organisch materiaal, observeren en leren van ecosystemen. Samenwerken met de natuur zodat het bodemleven de plant kan voeden met heel veel verschillende voedingsstoffen. Zo komen er biodiversiteit en balans in de natuur en smaak in onze groentes. 

Nu heb ik het voorrecht om deze prachtige tuin op een unieke locatie voort te zetten. Ik zie er naar uit om u op de tuin te ontmoeten.”